Ayak Sağlığı ve Doğru Ayakkabı Seçimi

Moda ve estetik hayatımızın bir parçası durumunda iken doğru ayakkabı seçimi hiç de kolay değildir. Yanlış bir ayakkabı seçimi sonucunu maalesef ayak, diz ve ve bel ağrılarıyla ödüyor ve
yaşam kalitemizi düşürüyoruz.

Araştırmalar gösteriyor ki kadınlar erkeklere göre 4 kat daha fazla ayak problemleri yaşamaktadır. Çıplak ayak ile yürüdüğümüzde her adımda ön ayak vücut ağırlığını %43, topuklar ise
% 57’sini taşır. 4 cm’den fazla bir topukla yürüdüğümüzde ise bu oran tersi yönünde değişir, 6 cm’den yüksek bir topukla %75 ön ayakta yani parmaklarda, 10 cm’den yüksek olduğunda ise % 90
vücut ağırlığı ön ayakta taşınır.

Bu durum ayak üzerinde vücut ağırlığının dağılımında bir dengesizlik oluşturur ve pozisyonel değişimlere neden olur. İlk olarak ayak bileği eklemi etkilenir sonra arka bacak kasları öne giden vücut dengesini kompanse etmek için sürekli kasılır ve bu da bacak arkası kas ağrılarına ve kramplara neden olur.

Daha sonra diz eklemi yüksek topuk ile fazla yüklenme altında kalır. Çıplak ayağa göre dizlerimizi biraz bükerek yürürüz, bu da ön bacak kaslarında kas dengesizliğine neden olur. Diğer etkilenen bir eklemde kalça eklemidir ki bu da bel ağrılarına neden olur.

Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar;

– Ayakkabının topuk yüksekliği ön ayak ve arka ayak yük dağılımını karşılamak için 2 cm idealdir, 3,5 ile 4 cm geçmemelidir. Geçerse de platform tabanlar tercih edilerek daha az etkilenim
sağlanır. Yüksek topuklu ayakkabıları günlük yaşamımızda değil de özel günler için tercih etmeli veya değişimli olarak kullanmalıyız. Mesela New York’ta çalışanlar iş yerine alçak topuklu ile gider
ve toplantılar için yanlarında topuklu ayakkabı bulundururlar.

– Ayakkabı formu ayağımıza adapte olmalı, ön kısmı dar gelen ayakkabılar ayak kemiklerinde halluks valgus gibi geri dönüşsüz deformitelere neden olur.

– Ayakkabı stabil olmalı, ayak bileğimizde oluşabilecek burkulmaları önlemek için ayağı iyi destekleyen ayakkabılar seçilmelidir.

– Eğer ayaklarda ödem sorunları varsa ayakkabınızın ön kısmından ayarlanabilir, sıkmayan bağcıklı ayakkabılar seçilmelidir.

– Ayrıca ayağın öne ve arkaya hareketini engellemek için arka topuk üstü desteği sağlam olmalı, böylece ayaklarda oluşacak vurmalara bağlı yaralar önlenir (özellikle diabetik kişilerde)

– Doğru ayakkabı numarası ne büyük, ne kücük olmalı; hatta ayağınızı öne ittiğinizde topukla ayakkabı arasına parmağınız girecek boşluk olmalıdır. Çok küçük ve dar formlu ayakkabılar
ayaklarda yara oluşmasına neden olurken büyük veya geniş ayakkabılar da ayaklarda mikrotendinitlere neden olur.

– Ayakkabılarınızı akşam satın almanız aslında daha doğrudur. Çünkü gün boyu ayak şişmiş olacaktır. Numara konusunda yanılmanızı önler. Ayrıca spor ile ayaklarımızda şişlik oluşabileceğinden spor ayakkabılarımızı bir numara büyük seçmeliyiz. Spor ayakkabı seçerken numara dışında seçtiğiniz spora ve sizin ayak morfolojinize göre ayakkabı seçmeniz önemlidir. Ayakkabının amortisör görevi çok önemlidir. Bu nedenle ayakkabının iyice eskimesini beklemeden değiştirilmelidir (Özellikle jogging sporu için).

BEBEKLERDE AYAKKABI SEÇİMİ
Bebeklerde çıplak ayak ile yer teması önemlidir. Kendi ayak nemleri vantuz gibi yere yapışır. Böylelikle kaymazlar ve dengelerini korumaya çalışırlar. Bebeğin ayağının farklı yüzeylere teması ayak altı duyu reseptörlerini stimüle eder. Yine altı kaymaz çoraplar ve yumuşak formda pantuflar seçilmelidir.

Dışarıda :
– Bebeğin ilk ayakta durması için ayakkabı giydirilmesi yanlıştır.
– Dışarıda bebeğin ayaklarını soğuktan ve sert zeminlerdeki şoklardan korumak amaçlı uygun ayakkabılar tercih edilmelidir.
– Ayakkabıların ön kısmı oldukça yumuşak ve sürtünmeleri önleyecek şekilde olmalıdır.
– Arka kısmı esnek ve tabanı yanlardan destekli olmalıdır.
– Parmaklara gelecek şokları önlemek için uç kısımları sert olmalıdır.
– Tabanı esnek ve yerle kaymaz yapıda olmalıdır.