Dansçı Rehabilitasyonu

Atletler kadar sık sakatlanan grup dançılar, balerin ve baletlerdir.  Genel olarak profesyonel balerinler bale çalışmaya 5-8 yaşlarında başlarlar ve hemen ileri bir fiziksel zorlanma süreci başlar. Parmak ucu duruş ( sur les pointes) küçük yaştan itibaren başlar. Bu ayaklar için doğal olmayan pozisyon, ayak eklemlerine özellikle metatarsofalangiyal eklemlere çok fazla yük binmesine neden olur. Buna ek olarak diğer mekanik zorlanmalar  bu kişilerdeki hipermobilite, aynı hareketlerin sürekli tekrarlanması, adet görmenin gecikmesi, ve bu alanın rekabet içeren ortamı ile birleşince dansçını bir atletten pek bir farkı kalmaz.

danscirehabilitasyonu2

Profesyonel balerinler uzun süreli fiziksel performans göstererek çalışırlar.Ortalama çalışma süreleri haftada 45 saattir.Ciddi bir sakatlık kariyerlerinin bitmesine neden olabilir. Bu nedenle sakatlıklar ya çok geç bildirilir veya hiç bildirilmez. Etkilenen bölge dans edemeyecek kadar ağrılı olduğunca problem ilerlemiştir ve tedavi edilmesi zorlaşmıştır. Benzer nedenlerle dansçılar rahatsızlıkları sırasında bir an önce çalışmalara dönmek isterler.Halbuki dansçılar  işe dönmeden önce tam rehabilitasyona ihtiyaç duyan bir gruptur.Profesyoneller tam iyileşme olmadan istenen artistik düzeyde dans edemezler. Dansın koreografın tam istediği gibi olabilmesi için her hareketin tam ve kusursuz yapılması gerekmektedir. En ufak bir deviasyon dansçı, koreograf ve izleyici tarafından fark edilir. Bu nedenlerle bu hastaların bu konuda uzmanlaşmış doktorlar tarafından değerlendirilip tedavi edilmeleri çok önemlidir. Ülkemizde spor hekimliği mevcuttur ama sahne sanatçısı rehabilitasyonuyla uğraşan doktor yok denecek kadar azdır.

danscirehabilitasyonu

DANSÇILARDA EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR

Görülen kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının % 80’i bacak ve omurgalardan kaynaklanır.

Bacak Kaynaklı Rahatsızlıklar

danscirehabilitasyonu3

  • Ayak ve ayakbileği rahatsızlıkları: Metatarsal arkın artması, bunionlar, halluks valgus, tarsal eklemlerin sertliği, çekiç parmak
  • Stres kırıkları: En sık ayak metatarsallerin (tarak kemikleri) orta 3 tanesinde görülür.  Çok zıplama gerektiren performanslar tibia (kaval kemiği) korteksinde stres kırığına neden olabilir .
  • Dizde bağ lezyonları
  • Ayakbileği Tendonopetileri
  • Patellar  dislokasyonlar (diz kapağı kaymaları)
  • Jumper’s knee ( patellar tendinit)
  • Kas zorlanmaları
  • Dizde menisküs problemleri
  • Kondromalazi patella ( Diz kapağı bölgesi kıkırdak dejenerasyonu)